De fleste par, der er blevet forældre kender til tankerne og følelserne omkring “det nye” sexliv- eller manglen på samme- efter at et lille nyt familiemedlem er kommet til verden.
Efter en lang graviditet, fødsel, evt. kejsersnit og komplikationer + jeres nye identitet som familie, kan det være svært at finde tid, overskud, energi eller lyst til at genoptage sexlivet.
For hvordan mon det bliver? Er alt helt forandret? Gør det ondt på mig selv eller min partner ? Hvem er jeg nu -også i sengen- efter, at jeg er blevet mor eller far.
For kvinden, der har født, suser hormonerne rundt i kroppen i det første lange stykke tid efter fødslen, og især hvis man ammer, kan disse blive ved med at spille ind på både lyst og cyklus i lang tid.
Nogle får mere lyst til sex og intimitet med deres partner, mens andre får det stik modsatte. Begge dele er meget normalt.
Far og hormonerne
De fleste ved godt, at graviditet, fødsel og hormoner kan spille ind hos den, der føder. Færre ved, at også partnerens hormoner ofte ændrer sig.
Man ved, at de fleste mænd, der er blevet fædre, har et lavere indhold af det mandlige kønshormon testosteron i kroppen i mange måneder efter fødslen. Dette er biologisk set ret smart, for det kan være med til at sikre, at han bliver hjemme hos sin “mage” og tager sig af hende og den lille ny i stedet for at se sig om efter andre at formere sig med. Dette kan i høj grad også spille ind på hans sexlyst, der ofte daler i månederne efter fødslen. Det er altsammen med til at sikre babys overlevelse, men alle disse faldende og stigende hormoner, kan godt forvirre og give nye dynamikker ift. sexlivet.
Vi ved også, at stress og manglende søvn er sexlyst-dræbere nummer 1. Man kan sige, at når vi er pressede på søvn og overskud, er en af de allerførste funktioner der forsvinder vores sex-drive og libedo. Kroppen koncentrerer sig simpelthen biologisk set om andre ting end at formere sig.
Derfor kan det være lidt af en udfordring at få sparket sexlivet i gang efter en fødsel.
Sex efter fødselen - hvor tit er normalt ?
Det allervigtigste at vide er, at dalende frekvens og lyst til sex efter graviditet og fødsel er ekstremt normalt og noget langt de fleste par oplever.
En dygtig parterapeutkollega sagde engang, at har man bare haft sex én gang inden for det første år efter, at baby er kommet til verden, så er det en succeshistorie. Og det er der noget om. For det er sjældent det, der står øverst på to-do-listen i barselstiden.
Derfor er det utroligt vigtigt at vide, at der ikke er noget galt med jer- der er ikke noget i vejen eller unormalt i jeres parforhold, hvis der ikke er meget gymnastisk på lagnerne efter, at I er blevet forældre. Det er mere end normalt. Men derfor kan man jo godt have lyst til, at det skal være anderledes. Og hvad kan man så gøre ?
Hvordan får man mere lyst til sex efter en fødsel?
Noget, man kan starte med er, at finde plads til hverdags-intimiteten.
Små berøringer, kram, nusseri, at ligge tæt, når det er muligt, øjenkontakt og kys (der gerne varer liiidt længere tid end et tantekys) er alt sammen med til at holde jeres kontakt smidig og parforhold-musklen stærk.
Barren skal sænkes gevaldigt for, hvad der er overskud til lige nu, men hverdags-berøringerne er vigtige at huske. Et parforhold kan sagtens holdes intakt i lang tid uden sex, men hverdags-berøringer og intimitet er vigtigt for at give jer en følelse af, at I stadig hører sammen.
Hvordan kommer vi igang med at have sex igen ?
For mange fødende kvinders vedkommende gælder det, at kroppen er blevet lidt en ny bolig for hende efter fødslen. Krop og underliv føles helt anderledes end før og det, kroppen gennemgår gennem ni måneders graviditet og derefter en fødsel eller kejsersnit er egentligt fuldstændigt vanvittigt! :)
Derfor er det heller ikke mærkeligt, at der kan gå noget tid før hun er “landet” i sin “nye” krop og for mange kvinder er det en kæmpe omvæltning at finde sig tilrette i sin krop efter det, den har været igennem.
For at skabe, bære og ikke mindst bringe et barn til verden, skal der helt ufatteligt meget energi og kraft til. Under en fødsel åbnes kroppen og underlivet helt bogstaveligt og fysisk, men også på et energetisk, følelsesmæssigt plan, åbner kvinden sig op.
Derfor oplever de fleste kvinder at føle sig ekstremt åbne, men også meget sårbare og sensitive i tiden efter fødslen. Mange oplever en helt ny og meget mere skærpet sensitivitet i efterfødselstiden. Både i sanserne og i følelserne. “Dørene” står så at sige på vid gab helt ind til hende på rigtigt mange niveauer.
Dette kan føles enormt overvældende og selv den mindste berøring fra en partner kan virke voldsom i den første tid.
Inden for tantraens verden siger man, at efter en fødsel bliver kvindes krop nærmest som en jomfrus krop igen. Dette forstået på den måde, at kroppen både FØLES og på nogle planer ER en ny krop efter en fødsel.
Derfor kan det hjælpe at lave en parallel mellem de første par gange I forsøger at have sex efter fødslen til de allerførste gange, hvor I nogensinde havde sex.
For på nogle måder ér det en ny “jomfru-tilstand” i kroppen efter fødslen og i jeres sexliv sammen.
Så I skal lære hinanden at kende på ny, og den fødende skal lære sig selv at kende på ny- nu både som mor OG som seksuelt væsen. Og det kan være en svær overgang for mange.
Så jo mere nænsomhed, nysgerrighed, blidhed, åbenhed, kærlig-hed og tålmodighed I kan bringe ind i de første gange I forsøger jer med sex igen- jo bedre.
Og I kan hjælpe jer selv ved at skrue forventningerne ned og skrue op for letheden, hvis det ikke lige går, hvis det føles underligt, hvis lysten er “mærkelig” eller andet.
Hvis det er bøvlet, så prøv ikke at tage det for tungt. For det er et helt nyt land I skal til at betræde. Sammen.
Så at skrue forventninger og tempo ned og nysgerrighed og hverdags-berøringer op, det er en god start ift. at komme i gang med sexlivet igen.
Genstart lysten efter fødslen
Et andet konkret råd kunne være- måske især for den fødende kvinde- at begynde at beskæftige sig lidt med seksualitet og sensualitet igen.
Midt i barselsland med bleer, gylp og havregrød kan det ligge meget langt væk overhovedet at skulle TÆNKE på sex.
Men der sker tit det finurlige i livet, at dét vi beskæftiger os med kommer til at fylde mere i vores bevidsthed.
Så hvis du ønsker at din seksualitet skal finde lidt mere plads i dit nye (mor)liv, så se, hvor det kan puttes ind. Hør en erotisk lydbog, mens du går tur med barnevognen, tillad dig selv og giv plads til at fantasere, tag et varmt bad (når du ellers får lov af baby!) og mærk vandet på din krop og smør dig ind i noget dejligt, der dufter godt.
Alt hvad du kan putte ind af erotiske tanker og muligheder for at nyde og sanse din krop, kan give dig bedre mulighed for at komme lidt i kontakt med din lyst og din nydelse igen. Det er ikke nødvendigvis nemt, men lidt har også ret :)
Husk jeres landsby
Et sidste råd er, at bede om hjælp. Stress og søvnmangel er som sagt lidt af nogle dræbere for sexlivet.
I behøver ikke at få jeres barn passet før, at I selv er klar til det, men at bede om hjælp til fx. madlavning, rengøring og tøjvask kan løfte lidt fra jeres skuldre og måske give jer lidt mere overskud i hverdagen til at få kigget hinanden en smule i øjnene eller til at lægge jer tæt sammen i sofaen og se en serie sammen i stedet for at sidde med jeres telefon i hver jeres ende af sofaen (selvom dét også sommetider er det eneste, der lige kan overskues :))
Når I er klar til det, kan I også forsøge at få jeres barn passet, så der bliver lidt luft til at gøre noget sammen og hver for sig, der gør jer glade og kan give jer lidt ny energi.
Husk, at dét at opfostre børn sommetider “takes a village”, og det er HELT okay.
Vi skal ikke kunne alting selv altid.
TIl sidst er der blot at nævne- glem for guds skyld ikke glidecremen- og husk lige et kondom, hvis I ikke orker flere bebser lige nu.
Læs om par-samtaler for nybagte forældre her