Har du også ondt, når du har sex? -Tabubelagte smerter får kvinder til at lide i stilhed


Av.... av av av...aaav!. Hvem f***** puttede en brændende genstand op i min skede under en ellers hyggelig kæreste-aften?”


Noget i den stil udbrød en klient til mig den anden dag. 

Hun kender om nogen til smerter i sit underliv - især ved samleje.

Hun oplever ofte følelsen af, at et lille bål bliver tændt i underlivet under sex- og det er desværre ikke på den gode måde!


Hun føler en brændende fornemmelse af smerte og ubehag i skeden, der for hende dræber hver en lyst til intimitet og lagengymnastik. Hun har lidelsen vulvodyni*, en lidelse omkring 16% af landets kvinder har ifølge en stor ny undersøgelse af danskernes sexliv**.


Så hun er langt fra den eneste…


Smerterne opstår enten ved samleje eller er en fast følgesvend i alle døgnets 24 timer.
Mange oplever, at dette har en kæmpe indvirkning på både humør, sexlyst og parforhold.


Flere af disse kvinder møder jeg i min klinik i Århus.


De henvender sig ofte til mig, efter de gennem lang tid - måske flere år - ikke længere tror på, at de kan finde hjælp til at komme deres smerter til livs.

Og mange af dem har næsten helt mistet modet og troen på, at de kan få det bedre. 

Flere bliver desværre ofte sendt hjem med med nedslået håb af læger, der ikke altid kan hjælpe dem, da smerterne kan være meget svære at påvise. Man kan sjældent se dem med det blotte øje.

Og netop disse usynlige smerter i et tabubelagt område - nemlig kvindens underliv - resulterer i stor stilhed omkring emnet, og mange kvinder går desværre tit alene med frygten og smerterne. 


"Når jeg kommer ind i soveværelset, og han ligger der med sit forventningsfulde ansigt på, så ved jeg bare, hvad han håber på. Og der er ikke noget i verden jeg hellere ville ønske kunne lade sig gøre, men bare tanken om sex gør mig angst for smerter og ubehag og sletter enhver lyst for mig..."


Citatet er et sammensat eksempel af mange af de oplevelser, mine klienter beretter om. 


Disse kvinder oplever meget ofte, at skulle afvise sex med deres partner, hvilket kan give en stor frustration, skyldfølelse og medlidenhed med både deres partner- og ikke mindst med dem selv.

Jeg tillader mig ydmygt at give mine seje klienter en stemme her for at gøre opmærksom på dette problem, som kan være ødelæggende for både sexliv, intimitet og parforhold for så mange kvinder i Danmark.


Heldigvis kan jeg gennem mit virke som sexolog og vaginal terapeut få lov at møde, snakke med, lytte til og hjælpe kvinder, der gennem måske flere år har været igennem en mølle af smerter, mislykkede behandlinger, ubehagelige undersøgelser, svære spørgsmål og håbløshed. 

Jeg får lov til - og har mulighed for - at give mine klienter den tid, ro og tryghed, som de hver især har brug for, for at  “blive venner” med deres underliv igen- og vinde deres sexliv tilbage.

Og mange oplever rent faktisk, at netop tid, ro og en følelse af at blive taget alvorligt faktisk kan afhjælpe smerterne. 



Men hvorfor? Hvorfor opstår disse mystiske smerter hos så mange kvinder? Og hvorfor er det mon så sjældent, at kvinder med smerter i underlivet finder den hjælp, de har brug for? 

Svaret er komplekst, men det skyldes desværre nogle gange, at læger, gynækologer og andre fagpersoner ikke altid ved, hvad de skal gøre- når svampeinfektion, kønssygdom og andre endnu alvorligere tilstande er udelukkede.

Og mange fag-personer føler sig også frustrerede.

Jeg snakkede for nyligt med en ung, sej læge, der arbejder i en lægepraksis. Hun fortæller, at hun på daglig basis får et stort antal kvinder ind ad døren med uforklarlige smerter i underlivet, især med smerter ved samleje. 

Og hun er frustreret! Meget frustreret. For hverken hende eller hendes kolleger ved, hvad de skal stille op, når kvinderne bare kommer igen og igen og igen.


Men når vi nu ikke kan måle eller forstå årsagen til smerterne, er det så et fysisk eller et psykisk problem? Og hvad i alverden skal vi gøre ved en smerte, som vi faktisk ikke ved særligt meget om, og som andre har svært ved at forstå?


Jeg er selv tidligere “vinder” i livets spil af smerter i underlivet. Jeg har på min egen krop mærket smerterne. Og at de både føles og er meget fysiske, som om huden og vævet nærmest brænder. 

Samtidigt påvirker smerterne jo selvsagt psyken. Og angsten for smerten skal gentage sig, giver naturligvis anledning til endnu mere angst for smerte- det bliver en ond spiral.


Derudover KAN svære oplevelser såsom sorg, skilsmisse, kærestesorg, stress, angst, svigt, overgreb eller andre “større eller mindre” ubehagelige ting godt “sætte sig” i underlivet som spændinger og smerter.  Men ikke altid. Det ER meget komplekst. Og der er ingen entydige svar. 


Forhåbentligt kan det øgede fokus på problemet efter den store sex-undersøgelse kaste noget lys på denne usynlige lidelse, som så mange af os går rundt med.

Min mening med dette indlæg er derfor ikke at tordne mod faggrupper eller på nogen måde blame hverken læger eller gynækologer, for de er virkelig vigtige og gør det godt! 

Men de utroligt mange kvinder med smerter i underlivet såsom vulvodyni og vaginisme***

- eller med stadig ukendte diagnoser/årsager til vaginale smerter - er over tid ret overladt til sig selv og deres egen behandling eller bedring.  

Med dette indlæg vil jeg derfor bare sende en masse varme ønsker til alle jer, der slås med smerter i underlivet og de tanker, følelser og frustrationer, der følger med. 


Jeg ved, hvordan det er. Jeg har selv oplevet det. På egen krop. Gennem flere år.


Så kære DIG med smerter i underlivet! Bevar håbet!

Vid, at du ikke er alene! Jeg vil vædde med, at din veninde, søster, kusine, svigermor eller andre kvinder tæt på dig faktisk døjer med det samme. For problemet er desværre ikke sjældent. Det er bare ikke noget, vi taler meget om. De fleste holder det for sig selv. Og derfor er smerter i underlivet stadig så filans tabubelagte.


Du er ikke alene. Træk vejret. Der ER håb!  Det kan ingen tage fra os.



*Vulvodyni:

En oplevelse af kronisk ubehag, smerter eller brændende fornemmelse i vulva- ofte ved skedeindgangen uden klinisk påviselige forandringer. Problemet forekommer i alle aldre, men hyppigst mellem 20 og 50 år

 -Sundhed.dk/Lægehåndbogen

***Vaginisme:

Vedvarende eller tilbagevendende vanskeligheder med vaginal indtrængning med penis, finger eller andre objekter, trods kvindens udtrykte ønske om sex.

  • Sundhed.dk/Patienthåndbogen

** https://www.projektsexus.dk/rapport_2017-2018 

Læs om vaginal Terapi her

Besøg Dansk Vulvodyniforening her






Share